De ieri incoace, majoritatea posturilor TV repeta excesiv o informatie care, daca n-ar fi fost marginala, ar fi putut candida cu brio la stirea zilei cu acoperire nationala. E vorba despre retinerea a doua angajate de la Spitalul Judetean Gorj pentru acuzatia ca luau spaga la angajarea de personal medical. Firesc, pentru presa locala din judetul care l-a dat tarii pe premierul Victor Ponta o astfel de stire este fara indoiala importanta. Dar pentru televiziuni cu acoperire nationala, precum Antena 3, RTV, Realitatea TV, B 1 TV sau chiar Digi 24 ultramediatizarea unei astfel de intamplari este cel putin ciudata.
Care sa fie explicatia? La prima vedere, aparitia rara a asa-numitelor “bombe” de presa prin care televiziunile sa poata acoperi onorabil spatiul de emisie, oricum mult prea generos pentru o actualitate in general obisnuita. Pe un astfel de teren, o stire banala, in absenta unora ceva mai senzationale, poate deveni un os bun de ros pana la maduva.
Totusi, daca tot ne-a fost dat sa urmarim la infinit stirea cu spaga la angajare in spitalele din Gorj nu putem sa nu profitam de prilej pentru a cauta sub pojghita mediatizarii sale excesive. In primul rad, locul sursei – judetul Gorj – trebuie sa ne puna pe ganduri. Gorjul, unde s-a reales parlamentar Victor Ponta, este un judet plin de bani publici. Este sediul celebrului Complex Energetic Oltenia, o mina de bani, sau al la fel de celebrei Companii a Lignitului, alta sursa de conturi grase. Si mai sunt destule izvoare de fonduri inepuizabile.
Aceste doua companii de interes national sunt capusate pana la miez de tot felul de afaceri private care in final duc spre partidele politice, sindicate, presa, justitie, sefi ai majoritatii institutiilor publice din judet. Prin astfel de canele se scurg lunar milioane de euro sub masca unor contracte, bineinteles legale, pentru tot felul de servicii – tra