Galerie Foto
LUGOJ. Cârnați de casă, picanți, de vânat, de porc ori vită, cu condimente care mai de care mai savuroase s-au întrecut, joi, la Hotel Royal din Lugoj, unde a avut loc ediția cu numărul 33 a Degustării Cârnaților Bănățeni. Evenimentul este organizat încă din anul 1972, cu o întrerupere însă, de către săptămânalul de limbă germană Banater Zeitung. La finele lunii ianuarie, după ce sunt afumați, cârnații de casă bănățeni ating adevărata savoare așa că nu întâmplător tradiționala manifestare are loc în această perioadă.
La ediția de anul acesta au intrat în concurs 14 producători privați cu 17 sortimente și 12 firme cu 24 de sortimente de cârnați. Juriul a fost alcătuit din câte cinci persoane la fiecare categorie.
Meșteșugul măcelăritului are tradiție în orașul de pe Timiș. Potrivit arhivelor, în anul 1913 erau înregistrați 186 de măcelari români la Lugoj, fără a-i pune la socoteală pe cei șvabi și unguri.
Cel mai vârstnic participant la concurs se numește Tiberiu Ioan Gașpar și are 92 de ani. Acesta ne-a spus că a început să prepare cârnați de la vârsta de 14 ani. Pentru a ieși gustoși, cârnații trebuie să fie făcuți din carne tânără de porc sau vită, spune măcelarul. Potrivit lui Gașpar, secretul stă în cantitatea de sare din care nu trebuie să depășească 2% din cantitatea cărnii. El mai adaugă și o lingură de zahăr la 10 kilograme de carne, dar și usturoi, boia și piper.
La eveniment au luat parte zeci de persoane, printre care s-au numărat și deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț, consulul Germaniei la Timișoara, Klaus Christian Olasz și deputatul PSD Sorin Stragea. Atmosfera a fost întreținută de două formații de dansuri populare șvăbești și românești.
Un alt participant inedit la concursul cârnaților bănățeni a fost primarului Lugojului, Francisc Boldea, care a observat caracterul ecumenic al manifestării.
Am o