Americanii se confrunt cu un dezechilibru puternic între două zone vitale vieţii de zi cu zi: mâncarea şi combustibilul. Ambele industrii funcţionează aproape de capacitatea maximă şi prognozele indică faptul că această situaţie se va înrăutăţi din cauza cererii ridicate pentru un stoc relativ fix.
Chiar dacă industria alimentară şi cea petrolieră sunt internconectate deoarece combustibilul este necesar în procesul agricol, această conexiune a crescut odată cu transformarea produselor alimentare în etanol pentru suplimentarea stocului de combustibili. Practic, 45% din porumbul produs în SUA este utilizat la fabricarea etanolului şi 10% din bugetul de energie este cheltuit pe mâncare.
Dezechilibrul în creştere şi această interconectivitate are o serie de consecinţe. Cel mai probabil, americanii se pot aştepta la creşterea preţurilor, care îi va afecta cel mai mult pe cei vulnerabili economic, deoarece aceştia cheltuie o mare parte din venituri pe mâncare şi combustibil. Zilnic, Statele Unite consumă 20 de milioane de barili de petrol, ceea ce reprezintă 24% din consumul global, în condiţiile în care găzduieşte doar 5% din populaţia lumii.
În cel mai rău caz, această
situaţie ar putea conduce la un deficit fizic, de vreme ce ambele industrii sunt volatile; cea petrolieră din cauza mişcărilor politice şi cea alimentară din cauza sensibilităţii la schimbările climatice şi la secetă.
Conexiunea dintre ele mai înseamnă şi că orice schimbare făcută într-una dintre cele două pieţe o va afecta automat şi pe cealaltă, astfel încât preţurile vor creşte (sau scădea) la unison.
SURSA: Sustainable America