Persoanele fizice supuse verificării fiscale vor avea obligaţia de a depune, începând cu această lună, o declaraţie de patrimoniu şi de venituri la organele fiscale, potrivit unor noi reglementări din Codul de procedură fiscală. În caz contrar, contribuabilii ar putea risca o amendă de cel puţin 10.000 de lei.
Prin modificarea suferită în acest an, actul normativ introduce o nouă obligaţie declarativă pentru persoanele fizice supuse verificării fiscale. Potrivit Codului de procedură fiscală, organul fiscal are dreptul de a controla dacă o persoană are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscală prealabilă documentară a ansamblului situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit. Potrivit avocat.net, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cota de 16 la sută aplicată asupra bazei impozabile ajustate pe baza procedurilor şi metodelor indirect reconstituite a veniturilor sau cheltuielilor. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.
În condiţiile în care se constată o diferenţă semnificativă între veniturile declarate de contribuabili sau de plătitorii de venit şi situaţia fiscală personală, se continuă verificările. De menţionat că diferenţa se consideră semnificativă dacă între veniturile estimate calculate în baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate de contribuabili este o diferenţă mai mare de 10 la sută, dar nu mai puţin de 50.000 lei.
Din această lună, contribuabilii supuşi verificărilor fiscale prealabile trebuie să prezinte, la solicitarea organelor fiscale, o declaraţie de patrimoniu şi venituri. Formularul trebuie depus la Fisc în 15 zile dacă solicitarea declaraţiei are loc în perioada verificării sau în 60 de zile în cazul în car