Un tribunal german a hotarat ca cetatenii din Romania si Bulgaria sunt indreptatiti sa primeasca ingrijire medicala si asistenta sociala in Germania, chiar fara sa aiba un permis de munca valid.
Decizia ar putea da peste cap restrictiile solicitate de guvernul german referitoare la ajutoarele sociale, noteaza EU Observer.
Hotararea vine dupa cazul unei tinere din Bulgaria, Lazarinka R., in varsta de 24 de ani, care a venit in Germania sa locuiasca cu prietenul ei, un grec cu rezidenta germana, care a parasit-o atunci cand a ramas insarcinata. Femeia a aplicat apoi pentru un permis de munca, dar a fost respinsa si, implicit, i s-a refuzat ingrijirea medicala pentru sarcina.
In urma deciziei instantei, femeia nu a fost exclusa, in calitate de cetatean bulgar, de la dreptul de a primi ajutoare sociale.
Hotararea este definitiva si poate fi contestata doar la Curtea Constitutionala.
Romanii si bulgarii, cetatenii celor mai noi state membre UE, sunt inca subiectul unor restrictii pe piata muncii din Germania si din alte state UE, inclusiv in Regatul Unit, acolo unde Guvernul de asemenea ia in calcul restrictionarea accesului la sistemul national de sanatate.
Potrivit unor date recente privind imigratia in Germania, aproximativ un milion de oameni au ajuns in aceasta tara in 2011, dintre care 43 la suta proveneau din noi state membre - Romania, Bulgaria si Polonia.
Totodata, cazul reprezinta un precedent pentru spete similare in care cetatenilor Uniunii Europene li s-a refuzat dreptul la ajutoare sociale sau au fost sfatuiti sa nu le ceara, in absenta unor reglementari legale.
Guvernul german a cautat sa limiteze accesul la ajutoare pentru cetatenii noilor state membre, pretinzand ca aceste tari nu au fost semnatare ale Conventiei Europene pe Asistenta Sociala si Medicala, in an