Raportul anual al organizatiei Human Rights Watch privind respectarea drepturilor omului in lume, in 2012, arata ca Romania s-a confruntat, in perioada analizata, cu incercari de subminare a statului de drept, negarea existentei pe teritoriul romanesc a inchisorilor CIA si discriminarea si marginalizarea rromilor.
In cel mai recent World Report 2013, publicat de Human Rights Watch joi, se arata ca ridicarea unei democratii cu respect pentru drepturile omului nu este o intreprindere usoara atunci cand este vorba despre mostenirea represiunii.
"Tranzitiile de la comunism in estul Europei si fosta Uniune Sovietica au dat nastere la multe democratii, dar si multe dictaturi (...) Chiar si Uniunea Europeana, care a facut conditii de aderare respectarea drepturilor omului si reformele democratice, a vazut ca este dificil sa limitezi impulsurile autoritare o data ce tarile - cele mai recente cazuri, Ungaria si Romania - au devenit membre", se arata in raport.
In capitolul rezervat Romaniei, HRW scrie ca "o criza politica intre presedinte si premier a condus guvernul sa faca pasi care au subminat separarea puterilor si statul de drept".
Raportul continua: "Ca urmare a unei decizii din mai a Curtii Constitutionale potrivit careia presedintele, nu premierul, trebuie sa reprezinte Romania la intalnirile UE, guvernul a limitat, in iunie, puterile prin care curtea putea sa anuleze deciziile parlamentare, a inlocuit Avocatul Poporului cu un personaj loial partidului si a preluat controlul Monitorului Oficial care publica decziile Curtii si legile, pentru a amana intrarea in vigoare a deciziilor".
"In iulie, Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul Europei au criticat aceste actiuni ca fiind contrare statului de drept, iar presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a facut referire la o posibila procedura de in