Raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare consemnează că Guvernul Ponta a îndeplinit şapte din cele zece recomandări conţinute în raportul din vara trecută şi constată că, deşi ordinea constituţională a fost restaurată, „angajamentele privind independenţa Justiţiei nu au fost puse în aplicare".
Pentru prima oară de când Comisia alcătuieşte rapoarte MCV, atrage atenţia asupra „campaniilor mediatice de hărţuire" şi a presiunilor exercitate de mass-media asupra sistemului judiciar şi solicită „revizuirea standardelor existente" în materie de libertate a presei. Spre deosebire de rapoartele precedente, documentul publicat ieri pune pe primul plan modul în care Guvernul României a răspuns celor 10 recomandări făcute de Comisie în raportul de pe 18 iulie 2012, pe care Victor Ponta s-a angajat printr-o scrisoare adresată preşedintelui CE, José Manuel Barroso, să le pună în aplicare în totalitate. Raportul de ieri consemnează că acest angajament a fost respectat numai parţial.
Comisia notează că cele două ordonanţe de urgenţă cărora Barroso le-a cerut abrogarea - 38, care restrângea atribuţiile Curţii Constituţionale, şi 41, care modifica cvorumul necesar validării referendumului - au devenit de facto neaplicabile şi cons-tată că prin respectarea şi publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor CCR, „locul Consti-tuţiei şi al CCR a fost restabilit".
Comisia trece la recomandări îndeplinite şi numirea unui nou Avocat al Poporului, dar atrage atenţia că acesta nu a primit sprijinul opoziţiei şi că „va trebui să dovedească în acţiunile sale că se poate ridica deasupra partizanatelor politice". În plus, raportul aminteşte că „în special Avocatul Poporului are misiunea de a controla competenţele Executivului de a legifera prin ordonanţe".
Citeşte şi REACŢII la raportul pe Justiţie. Monica Macovei: Victor Ponta se comportă ca Adri