Drama adolescenţilor cu copii începe să devină o realitate tot mai des întâlnită în România. Ultimul caz de acest gen este cel de la Rădăuţi, unde o elevă de clasa a VI-a va deveni în curând mămică, tatăl fiind un alt adolescent, care nu a împlinit încă 16 ani şi care frecventează cursurile clasei a VIII-a. Specialiştii cred astfel de momente marchează pe viaţă evoluţia nu doar a celor care au conceput copilul, ci şi a viitorului nou-născut, a rudelor, dar şi a celorlalte persoane care intră în contact cu ei.
Mai grav, autorităţile statului nu pot face prea mare lucru, iar acolo unde este cazul condamnările pronunţate de instanţele de judecată nu au darul de a descuraja actele sexuale cu minori, când acestea sunt liber consimţite. În cazul concret de la Rădăuţi, răspunsul oferit de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava este sugestiv: „Mama minorei şi-a luat angajamentul supravegherii, îngrijirii şi educării fetei şi nu doreşte măsură de protecţie pentru aceasta. Referitor la copilul care urmează să se nască, mama minorei a declarat că doreşte ca acesta să rămână în familie, să-l înfieze. Atât mama, cât şi minora refuză prezentarea la sediul DGASPC pentru consiliere psihologică şi nu doresc nici ca minora să beneficieze de serviciile Centrului Maternal, deoarece beneficiază atât de sprijinul mamei, cât şi al bunicii materne”.
Un copil de 13-14 ani nu este pregătit pentru a îndeplini rolul de părinte
Trecând peste această solidaritate, un astfel de caz poate avea urmări nefaste pentru tot restul vieţii pentru cei implicaţi. Medicul Mircea Onofriescu, directorul Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, cea mai mare instituţie de profil din Moldova, este de părere că o sarcină în astfel de condiţii reprezintă „o tragedie pentru toată lumea”. Medicul a explicat că la copile de 13-14 ani i