Introducerea unui sistem mixt de tip german sau revenirea la votul pe liste sunt luate în calcul de politicieni pentru schimbarea legii electorale.
Liderii politici au început negocierile pentru redactarea viitoarei legi electorale. Actuala reglementare, care a dus la creşterea numărului de parlamentari, a fost criticată de presă şi de societatea civilă. Toate propunerile urmează să fie analizată de o comisie parlamentară de cod electoral, care ar urma să fie formată săptămâna viitoare.
Tonul este dat de USL, alianţă care deţine două treimi din locurile din Parlament şi poate modifica legea pe baza unui acord dintre PSD şi PNL.
Cele două partide iau în calcul două variante. Una ar fi revenirea la votul pe listă, folosit în România din 1990 şi până în 2004.
Cea de-a doua ar fi introducerea unui sistem mixt, care combină votul uninominal cu cel pe listă de partid, după modelul german.
În viziunea USL, Parlamentul ar urma să aibă în jur de 400 de membrii. Legislativul va rămâne bicameral, dar Senatul şi Camera Deputaţilor vor avea atribuţii separate.
Astfel, Senatul ar urma să aibă în jur de 100 de membri şi să aibă ca atribuţii reprezentarea regiunilor şi a autorităţilor administraţiei publice locale.
Camera Deputaţilor va avea în jur de 300 de membrii şi va avea, în continuare, atribuţii legislative.
Ideea schimbării legii electorale a fost pusă pe tapet de premierul Victor Ponta, care a şi explicat cum a ajuns USL la cifra de 400 de parlamentari.
„Ori ne întoarcem la listă, lista fiecărui partid, cu 300 de deputaţi, iar Senatul trebuie să aibă ca atribuţii doar reprezentarea regiunilor şi a autorităţilor administraţiei publice locale, cu un număr mult mai mic de senatori. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca fiecare judeţ să aibă, ca în America, un numar de doi senatori“, a afirmat Ponta.
„Există mai mult