Tot mai mulţi români consumă pâine neagră. Puţini ştiu, însă, că unii producători aleg să înnegrească pâinea cu aditivi şi coloranţi, procedeu perfect legal în România. Alţii îşi asumă riscurile financiare pentru a ne oferi pâine cu adevărat neagră.
Pe piaţa românească există două tipuri de pâine neagră. Una din făină integrală şi una din făină albă la care se adaugă coloranţi. Diferenţa ar trebui să se vadă pe etichetă, trebuie doar să fim atenţi. Pentru pâinea realizată din făină integrală procesul este clasic şi bine cunoscut. Făina neagră este cernută şi amestecată cu tărâţe.
Toate igredientele se pun în cuva malaxorului se malaxează între 8 şi 12 minute, după care aluatul se lasă la odihnă. Se lasă la dospit circa 35 de minute după care se trece la frământat şi modelat. Până aici nimic deosebit. Ceea ce ar trebui să ştim este că pentru pâinea albă transformată în pâine neagră acum este momentul în care se introduc coloranţii. Iar aceştia se pot şi simţi şi vedea.
„Pâinea neagră la care s-a folosit premixuri poate să aibă un miros mai pregnant, dă o anumită savoare astfel încât clientul să fie tentat să-i placă, dar asta nu înseamnă că este şi produsul cel mai bun. Culorarea miezului, dacă este închisă, înseamnă că s-a folosit un colorant”, a declarat Alexandru Rogozan, administrator brutărie.
Medicii spun că diferenţa este şi de calitate nutritivă.
„Noi nu mai recomandăm pâinea neagră pentru că nu mai avem siguranţă şi recomandăm pâine integrală, care are foarte multe fibre şi minerale, şi pe plan caloric este aproape egală cu pâinea albă”, spune şi prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Inspectorii sanitari susţin că au făcut nenumărate controale la brutării, dar legislaţia în vigoare permite folosirea coloranţilor la fabricarea pâinii negre.