În general ne place să credem că pentru lucrurile care nu merg bine aproape întotdeauna alţii sunt vinovaţi. Sentimentul este cu atât mai intens la nivelul politicienilor de la Putere, atunci când vine vorba de proasta guvernare: FMI ne-a impus asta, noi n-am fi vrut, dar ne obligă acordurile semnate de foştii guvernanţi etc.
Iar Puterea încearcă prin orice mijloc să inoculeze asta şi populaţiei, o populaţie sărăcită, în mare parte ignorantă şi care oricum a fost făcută să creadă că UE ne vrea pentru a fi doar o piaţă de desfacere a produselor lor. "Ce se tot amestecă ăştia, nu FMI conduce România, nu FMI ştie cum stau lucrurile în ţara asta, nu trebuie să decidă alţii pentru noi, nu FMI ne impune nouă ce anume să privatizăm, vor să ne lase fără economie, vor să ne distrugă" şi tot aşa. Vi se par cunoscute aceste replici?
În definitiv, ce tot vrea FMI de la noi? Dar, întâi de toate, ar trebui să vedem ce am vrut noi de la FMI. În primul rând, am vrut nişte bani de împrumut, cu o dobândă mai mică decât cea practicată de bănci, pe care i-am şi primit. În al doilea rând, un acord cu FMI asigură garanţia unei stabilităţi economice în ochii investitorilor şi a lipsei unor derapaje grave populiste.
Ce vrea FMI de la România? În general, să elimine risipa, să nu cheltuiască cu mult mai mult decât produce, să nu ia măsuri sociale nesusţinute de rezultatele economice, să aibă cu adevărat o economie de piaţă, competitivă, să colecteze mai mulţi bani la buget şi să folosească mult mai eficient sumele disponibile. Că guvernul ştie să aducă mai mulţi bani la buget doar mărind taxele ori inventând altele noi, dar continuând să fure, asta e altă mâncare de peşte, care ţine de capacitatea politicienilor de a gestiona eficient şi responsabil o ţară.
De ce insistă atât de mult FMI pe privatizări, de exemplu? Din simplul motiv că exact f