Anunţul a fost făcut ieri de către directorul instituţiei, prof. Octavian Polexa, chiar de Ziua Colegiului
Foto: A 144-A GENERAÞIE! În ziua de azi, Colegiul are printre cei mai mulţi olimpici la toate materiile, iar mare parte din absolvenţi sunt admişi la universităţi foarte bune din România sau străinătate.
Profesori, elevi, dar şi invitaţi de marcă au ţinut, ieri, să fie prezenţi, la sărbătorirea Zilei Colegiului „Dr. Ioan Meşotă”, marcată de ziua celor „Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan”.
Patronul spiritual al unităţii de învăţământ, Dr. Ioan Meşotă, este cel care a înfiinţat în 1869, potrivit scrierilor vremii, şcoala reală inferioară în cadrul „Şcoalelor centrale romane greco-ortodoxe”. Regretatul director Valentin Georgescu a reuşit, pe timpul comunismului, în 1971, să redea instituţiei de învăţământ, prin ordin al Consiliului de Stat, numele de „Dr. Ioan Meşotă”, nume care i-a fost atribuit încă din 1919.
„Este o tradiţie veche a şcolii noastre, ca la prăznuirea zilei patronului spiritual al colegiului să marcăm şi «Ziua Colegiului». Am găsit însemnări ale acestei sărbători în anuarele şcolii din anii 1934-1935, ceea ce înseamnă că această tradiţie este una foarte veche în şcoala noastră”, a declarat prof. Octavian Polexa, directorul colegiului.
În cele 144 de generaţii de elevi care au studiat la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă” s-au aflat oameni care peste timp au devenit personalităţi de primă mărime ale societăţii româneşti: ambasadori, profesori universitari, oameni de ştiinţă, arhitecţi sau oameni de cultură.
La ceas aniversar, foştii absolvenţi au rememorat perioada de „meşotişti”. Printre ei, s-a aflat şi Marina Cionca, astăzi prorector al Universităţii „Transilvania”, care a mărturisit că părinţii ei au vrut ca ea să urmeze „Meşotă”, „deşi eu nu eram foarte încântată de idee”. Şi to