Privatizarea CFR Marfa a devenit, aproape peste noapte, prioritatea economica numarul 1 pentru Guvernul condus de Victor Ponta, in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).
Erik de Vrijer, seful misiunii creditorilor internationali, a precizat, intr-o conferinta de presa, ca aceasta companie va fi vanduta unui investitor strategic, reliefand ideea ca va fi un proces indelungat.
"CFR Marfa nu functioneaza cum trebuie si din cauza ca nu vor fi schimbari majore, Guvernul a ajuns la concluzia ca trebuie sa fie vanduta unui investitor care poate sa o dezvolte, este un proces care va dura si e nevoie de timp pentru a analiza compania. In plus, trebuie discutata problema datoriilor cu oficialii europeni", a sustinut oficialul FMI, la finalul vizitei.
Romania a cerut extinderea acordului preventiv, cu trei luni, pana in iunie, pentru a duce la indeplinire nu doar privatizarea CFR Marfa, cat si alte promisiuni legate de numeroase companii de stat.
Astfel, administratorul judiciar al Oltchim, unde Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa, va prezenta, la jumatatea lunii aprilie, un raport privind situatia companiei. In plus, pana la sfarsitul lunii aprilie, trebuie sa fie ales un consultant pentru privatizarea prin BVB a unui pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, iar oferta publica pentru privatizarea a 15% din actiunile Transgaz urmeaza sa aiba loc pana la mijlocul lunii aprilie.
De asemenea, pana la sfarsitul lunii mai, trebuie sa fie vandut un pachet de 10% din actiunile Nuclearelectrica, iar Compania Nationala Posta Romana (CNPR) va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.
Brokerul