Scris de Călin Corpaş - Autorităţile întârzie să acţioneze concret pentru revitalizarea lacului termal din Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea.
Pe 21 ianuarie, Muzeul Ţării Crişurilor transmitea către Prefectură propunerile pentru salvarea lacului cu nuferi Ochiul Mare, din Băile 1 Mai. La două zile după, Muzeul trimitea o adresă cu două propuneri prioritare şi către Ministerul Mediului, pentru ca săptămâna aceasta, Prefectura să trimită, la rându-i, un raport către acelaşi minister! Lacul termal din Băile 1 Mai este menţinut artificial de mai bine de un an de zile, printr-un furtun ce pompează apă termală, transportată de la un foraj al SC Turism Felix, aflat la câteva sute de metri distanţă.
Muzeul are 15 propuneri proprii pentru salvarea Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. Şi, deşi a trecut deja un an, încă nu se ştie ce se va face. Radu Huza, custode al rezervaţiei, spune că miercurea viitoare va avea loc o altă întâlnire (!), cu specialişti în apă geotermală. „Vrem să vedem dacă aceste măsuri sunt OK sau nu. Ne vom întâlni cu cei care au lucrat în anii ‘70-’80, au conturat zăcământul şi nu vorbesc după ureche”, ne-a transmis Huza.
Nici dacă ar şti ce să facă pentru revitalizarea izvorului termal, de un an de zile autorităţile bihorene implicate (Muzeu, Prefectură, ANRM) nu au fost în stare să obţină avizul Academiei Române, necesar pentru a se interveni în rezervaţie. Aceasta chiar dacă vicepreşedintele Academiei, Marius Sala, este cetăţean de onoare al Oradiei.Leapşa cu vina, în cazul din Băile 1 Mai
SC Turism Felix s-a supărat pe Muzeu. Muzeul arată spre ANRM, iar prefectul dă vina tot pe custode.
SC Turism Felix solicită autorităţilor implicate în criza de la lacul termal din Băile 1 Mai să nu i se mai taxeze apa geotermală pe care o pompează în lac. Directorul Florian Serac declară că din 1 februarie nu mai vrea să plăt