O familie de ruşi a investit peste 6 milioane de euro într-o crescătorie de struţi din judeţul Giurgiu. Compania vinde însă pe plan local şi cărnuri exotice-de la cea de piton la cea de zebră sau cangur.
Familia Suraki,originară din Rusia, a dezvoltat în urmă cu peste 10 ani un business cu struţi în judeţul Giurgiu, la Răsuceni. Acum, produc în jur de 90% din carnea de struţ comercializată în România, au 55 de angajaţi şi afaceri de peste 9,3 milioane de lei în 2011. Mai mult, anul trecut compania a finalizat un proiect de valorifcare a grăsimii de struţ din care au rezultat 2 produse: creme din grăsime de struţ si suplimente alimentare cu Omega 3-6-9 pe care compania le comercializează în lanţurile de farmacii.
A pornit de la un hobby
Pentru Denis Suraki, administratorul societăţii Suraki, afacerea cu struţi din România a început ca un hobby, în care a investit ulterior peste 6 milioane de euro. “Am hotărât să investim în România deoarece condiţiile climatice pentru creşterea struţilor sunt prielnice. De asemenea, România este o piaţă mare de desfacere unde avem acces şi la forţă de muncă calificată. În acelaşi timp, fiind membră a UE avem acces direct la piaţa UE dar şi la accesarea fondurilor UE”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Denis Suraki care deţine la Răsuceni câteva sute de reproducători şi peste 1.000 de struţi pentru procesare. De altfel, în momentul de faţă complexul agroindustrial de la Răsuceni, în care familia Suraki a investit constant încă din 2006, există o fermă de creştere şi înmulţire a struţilor cu capacitate de până la 20.000 de capete, un abator, o secţie de prelucrare a cărnii, o secţie de prelucrare a pieilor şi o staţie de epurare şi incinerare. Nu în ultimul rând, complexul dispune şi de o fermă vegetală, având în exploataţie o suprafaţă de circa 300 ha, care asigură furajarea animalelor din fermă.
Comerţ cu carne