Dosare prea multe, procurori prea puţini. Aceasta este situaţia din care procurorii sătmăreni au reuşit să iasă cu brio în 2012, depăşind media de performanţă înregistrată la nivelul unităţilor de parchet din aria de competenţă a Curţii de Apel Oradea, dar şi propriile realizări din 2011. Comentând lipsa de personal cu care se confruntă parchetele din judeţ, Aurel Mascaş, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, invitat la bilanţul Parchetului sătmărean, a apreciat că procurorii din judeţ “au muncit ca eroii”.
Trei procurori fac munca a 12 oameni
Bilanţul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de prim-procurorul Marinela Pop, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Pop, şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Oradea, Aurel Mascaş. Procurorii sătmăreni au înregistrat plusuri la fermitate, procentul de 18% realizat la rechizitorii întocmite depăşind media pe ţară. “Am înregistrat o creştere la nivelul activităţii cu 18% faţă de anul precedent”, a declarat prim-procurorul Marinela Pop. Potrivit bilanţului, capitolul eficienţă a înregistrat şi el plusuri, un singur dosar fiind retrimis Poliţiei pentru a fi refăcut.
În 2012, în judeţ au activat 40% din numărul total de procurori prevăzuţi în schemele de personal ale unităţilor de parchet. Cu funcţii de execuţie descoperite la nivelul tuturor secţiilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare şi unităţile din subordine au soluţionat 8349 de dosare, reuşind să trimită în judecată cu o treime mai mulţi inculpaţi decât în 2011. Dintre aceştia, 107 au stat în arest preventiv.
Volum de activitate fără precedent
“Am luat în considerare rezultatele, volumul mare de muncă – fără precedent în istoria Parchetului – dar şi dificultăţile cu care ştiu că se confruntă