Sumele imense de care pot beneficia prin lege persoanele accidentate ori familiile victimelor din accidente rutiere au dat idei de afaceri avocaţilor întreprinzători. În lipsa unor reglementări clare, instanţele obligă societăţile de asigurare la plata unor sume care, în unele cazuri, depăşesc un milion de euro. De cele mai multe ori, victimele se aleg cu cel mult 30-40% din sume, restul banilor fiind asimilaţi unor aşa zise comisioane de succes
Aproximativ 20% din daunele plătite de societăţile de asigurare în baza poliţelor RCA au provenit, în primele nouă luni ale anului trecut, din daune morale pentru vătămări corporale şi decese. Procentul a crescut agresiv în ultimii doi ani, direct proporţional cu deciziile date de instanţele de judecată în favoarea victimelor accidentelor rutiere.
Lipsa unor reglementări clare în domeniu face ca singurul reper concret pe care judecătorii îl pot lua în seamă la stabilirea cuantumului daunelor morale să fie limita maximă impusă de normele privind RCA adică nu mai puţin de 5 milioane de euro. Însă ceea ce pentru unii constituie o veste proastă, pentru alţii reprezintă o oportunitate neaşteptată. Şi nu este vorba de familiile victimelor. “Specialiştii” în domeniu pretind între 50 şi 70% din valoarea despăgubirilor, după cum arată Cosmin Vasile, partener la casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu .
Cum în România există deja mai multe decizii care acordă victimelor despăgubiri de sute de mii şi chiar de peste un milion de euro, câştigurile “vânătorilor de daune morale” sunt substanţiale.
Planuri bine puse la punct. „Onorarii” de sute de mii de euro
Avocaţii specializaţi în daune îşi construiesc adevărate reţele cu ajutorul cărora reuşesc să afle în timp real despre cazurile care se pretează la plata unor despăgubiri substanţiale. Relaţiile acestor "profesionişti" se întind în Poliţ