Raportul Comisiei Europene conduse de Jose Manuel Durao Barroso (foto) privind monitorizarea situatiei din justitia romaneasca, asa-numitul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare), cuprinde in premiera referiri la implicarea unor trusturi media in influentarea deciziilor din lumea magistraturii. “Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă, care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activităţii de supraveghere desfăşurată de CNA”. Aceasta este formularea din Raport care a bagat presa in “gura” Comisiei Europene.
Intrebat la cine anume din mass-media se refera Raportul, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a evitat sa dea nume, dar a facut urmatoarea declaratie: “Este vorba despre cazuri în care este folosită mass-media pentru a intimida anumiţi oficiali. Nu pot da exemple concrete de ziare sau jurnalişti, dar am avut plângeri din partea unor instituţii sau persoane care se ocupă de reforma în justiţie, care s-au plâns de hărţuire prin intermediul presei“, a spus Gray. In presa centrala, afirmatiile din Raport, coroborate cu afirmatiile oficialului UE, au fost interpretate in feluri diferite. Redam in continuare pasaje din cateva comentarii pe aceasta tema, publicate in mediul online:
“Uluitor! O analiza cât de cât atenta a continutului faimosului raport asumat si prezentat ieri de Comisia Europeana ne înfatiseaza o realitate dezolanta. Mare parte din aceasta lucrare este nimic altceva decât copy-paste dupa documentul semnat în ceas de seara de Basescu si Ponta. Acestea, tot la o analiză atentă, par a fi scrise la dictare. La dictarea unor politicieni ai regimului Traian Băsescu. (…) Mai avem în raportul de monitorizare si pasaje noi, care vin parca în completarea pactului de coabitare. (…) Ma gândesc la cele referitoare la asa-zisele presiuni exercitate asup