Pivniceru a arătat că, pentru selecţia candidaţilor la şefia PICCJ şi DNA, va colabora cu adunările generale ale parchetelor din cele două structuri, cu consiliile de conducere ale acestora şi cu procurorii şefi de la aceste unităţi, pentru recomandarea unor persoane care ar avea aptitudinea profesională, morală şi de viziune în lupta anticorupţie şi care i-ar face apţi să ocupe aceste funcţii. Sursa: MARIAN ILIE
Ministrul Justiţiei a arătat că va ”contacta toate aceste persoane” şi le va ”ruga să se înscrie în această procedură”.
”Cert este că obligaţia pe care o are ministrul Justiţiei în această procedură este obligaţie de mijloace, de diligenţă, pentru că el trebuie să facă toate demersurile de aşa natură încât a face stimulativă ocuparea acestor funcţii, ceea ce mi-am propus să fac şi ceea ce deja voi face”, a arătat Mona Pivniceru.
Observații
Demnitarul a precizat că ”singurul lucru care a fost criticat sau remarcat cumva cu o conotaţie negativă în acest raport este faptul că nu s-a asigurat o bază largă de selecţie”. Pivniceru a mai spus că va declanşa din nou, cât mai curând, procedura pentru selecţia procurorilor şefi ai PICCJ şi DNA, pentru că este presată de timp.
Întrebată dacă vor fi numiţi noii procurori şefi până la expirarea delegării lui Daniel Morar (interimar la conducerea parchetului instanţei supreme), ministrul a arătat că ”procedura nu este legată de existenţa sau neexistenţa unei persoane într-o funcţie la un moment dat”.
”Şi data trecută am fost în aceeaşi iminenţă a expirării mandatului doamnei procuror Kovesi. Şi atunci procedura şi-a urmat drumul firesc, precum şi-o va urma şi de această dată”, a conchis Pivniceru.
Criticile Comisiei
Comisia Europeană a prezentat ieri raportul pe justiție privind România. Raportul MCV arată că Parlamentul trebuie să includă, pe lângă amendamentele la statutul membril