Consilierii locali şi şefii din Primăria Cungrea au solicitat încetarea derulării subproiectului de înfiinţare a Centrului de îngrijire de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc, renunţându-se totodată la finanţarea nerambursabilă de aproape 76.500 euro, pentru că nu mai sunt bani pentru co-finanţare.
Veste tristă pentru familiile celor 30 de copii din comuna Cungrea, identificaţi ca fiind în situaţii de risc (familii sărace, cu probleme de sănătate, stări conflictuale, părinţi plecaţi în străinătate etc.) şi pentru care s-a câştigat un proiect cu finanţare europeană pentru amenajarea unui centru de zi. Centrul nu se mai face, pentru că la bugetul local nu sunt fonduri pentru co-finanţare şi susţinerea acestuia, existând doar arierate şi lucrări nefacturate de peste 10 miliarde lei vechi.
Hotărârea de renunţare la proiect, pentru care s-a obţinut o sumă nerambursabilă de 76.475 de euro, s-a adoptat oficial ieri, în cadrul Consiliului Judeţean, contractul de finanţare la demararea proiectului fiind semnat, în 2011, între Ministerul Muncii şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (aflată în subordinea Consiliului Judeţean). Aleşii judeţului au primit un proiect de hotărâre la mapă şi informaţia, din partea preşedintelului Paul Stănescu, despre imposibilitatea administraţiei Cungrea de a merge mai departe. Între timp, din finanţarea nerambursabilă s-au cheltuit la Cungrea 6.726,6 lei (1.546 euro), bani care vor fi achitaţi de DGASPC şi recuperaţi ulterior de la Primăria Cungrea.
„Nu ştiu de unde voi plăti 7 miliarde, cred că facem credite bancare”
Centrul în care copiii aflaţi în situaţie de risc din Cungrea ar fi primit îngrijire, mâncare şi ajutor pentru teme în cursul zilei este al treilea din mediul rural din judeţ. Alte două, la Bărăşti şi Sârbii-Măgura, lansate în cadrul aceluiaşi proiect, au te