Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prelungeşte procesul în care se va stabili dacă liderul Sanitas Gorj şi preşedinte al CNSLR Frăţia, Valentin Popa, a fost sau nu colaborator al Securităţii. Instanţa supremă a decis ca procesul să se rejudece, a casat sentinţa care-l declara colaborator pe Popa şi a retrimis dosarul Curţii de Apel Bucureşti.
Valentin Popa a intrat în vizorul CNSAS în anul 2008, iar în 2009, un dosar pe numele sindicalistului a ajuns în faţa magistraţilor, care trebuia să stabilească dacă a colaborat sau nu cu fosta Securitate.
Doi ani mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat, admiţând acţiunea CNSAS în contradictoriu cu Valentin Popa, şi l-a declarat pe acesta colaborator al serviciului secret de pe vremea lui Ceauşescu. Sentinţa putea fi atacată cu recurs, lucru pe care l-a şi făcut Popa, acesta judecându-se de abia, acum după ce darea unui verdict a fost amânată la termenul din noiembrie anul trecut.
În timpul procesului, Popa se declara optimist cu privire la decizia pe care o va lua Curtea de Apel, precizând că nu există niciun motiv din cauza căruia să nu câştige procesul. Tot el afirma că dacă nu se va întâmpla acest lucru, va face public dosarul pe care CNSAS i l-a trimis acasă, lucru pe care nu l-a mai făcut însă în momentul în care magistraţii s-au pronunţat în defavoarea sa.
Decizia CA Bucureşti, casată
După ce a fost dezamăgit de prima instanţă, a venit rândul Înaltei Curţi, care a respins, miercuri 30 ianuarie a.c., recursul formulat de către Valentin Popa împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, a casat sentinţa şi a trimis, aceleiaşi instituţii, dosarul spre rejudecare.
Ori de câte ori s-a ivit ocazia, Valentin Popa a negat că a făcut poliţie politică, admiţând totuşi că a fost colaborator al Securităţii, dar nu de bunăvoie.
El spune că a avut legături cu Securitatea impu