Nu cu mult timp în urmă, quinoa era doar o cereală obscură peruană, pe care o puteai cumpăra din magazinele cu produse organice şi bio. Acum este din ce în ce mai apreciată de vegetarieni, fiind folosită drept înlocuitor pentru carne, precum cuşcuşul sau orezul. Vegetarienii consideră quinoa un substitut al cărnii, „salvatorul” care aduce aportul necesar de proteine în corp, precum carnea. Neobişnuit printre cereale, quinoa are un conţinut ridicat de proteine (între 14 şi 18%) şi conţine toţi aminoacizii esenţiali unei sănătăţi excepţionale, notează „Daily Mail“.
Vânzările au explodat când cereala peruană a devenit „miracolul Anzilor“, un înlocuitor etic şi sănătos al consumului de carne. Drept consecinţă, preţul s-a triplat din 2006 până în prezent.
Există, însă, un adevăr greu de suportat pentru cei care au cămara plină de quinoa. Popularitatea acestei cereale în ţări dezvoltate a determinat creşterea preţurilor într-o asemenea măsură, încât oamenii săraci din Peru şi Bolivia, pentru care era un aliment hrănitor şi accesibil, nu şi-l mai permit. Până şi mâncarea nesănătoasă importată a ajuns să fie mai ieftină.
În Lima, quinoa costă mai mult decât carnea de pui, iar în afara oraşelor, datorită cererii foarte mari, există posibilitatea de a transforma culturile diverse într-o monocultură de quinoa.
De fapt, comerţul cu quinoa este alt exemplu tulburător al schimbului comercial deteriorat dintre nordul şi sudul Statelor Unite, ale căror intenţii bune şi etice ale consumatorilor din nord au contribuit la sărăcia celor din sud. „A început să arate precum o poveste moralizatoare, care subliniază cât de mult pot deteriora exporturile siguranţa alimentară a ţării“, a notat Joanna Blythman, jurnalist „Daily Mail“.
În timp ce nordul se bucură din plin de această cereală de lux, sudul se chinuie să supravieţuiască cu