Clujenii au devenit mult mai atenţi şi mai precauţi în privinţa relaţiilor cu instituţiile bancare. Astfel, atracţia faţă de creditele în valută sau în valute excentrice s-a diminuat, impulsionată şi de o mai mare prudenţă a băncilor în gestioarea acestor produse. Această tendinţă este vizibilă dacă se urmăreşte evoluţia creditelor curente în valută şi în lei de-a lungul anului trecut.
În plus, când vine vorba despre economisire, locuitorii judeţului au optat preponderent pentru depozite în valută, care se presupune că sunt mai puţin expuse deprecierii generată de inflaţie.
Pe parcursul anului 2012, valoarea creditelor curente în lei accesate la Cluj a urcat cu 9,1% şi s-a apropiat de 3 miliarde de lei. În schimb, sumele împrumutate în valută au coborât cu 5,5 procente, până la 5,84 miliarde de lei. Specialiştii explică această evoluţie prin prisma modului în care s-au poziţionat băncile în raport cu acordarea de credite, impulsionate de Banca Naţională a României.
„În primul rând, cred că această situaţie se datorează faptului că băncile s-au simţit mai protejate acordând credite în lei, pentru că au eliminat riscul de curs valutar. Nu trebuie omis nici faptul că şi câştigul este mai bun la creditele în moneda naţională. Aici marja dobânzii este superioară creditelor în valută, iar comisioanele sunt ceva mai mari. În plus, şi sursa de finanţare este mai ieftină”, arată Iosif Pop, preşedintele ImoFinance.
Într-adevăr, anul trecut am asistat la o regândire a strategiei marilor jucători din industria bancară, care au mizat tot mai mult pe creditarea în lei, inclusiv în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe pri programul Prima Casă. Totuşi, în cazul achiziţiei de locuinţe, clujenii au preferat şi în 2012 creditele în valută, a căror valoare a crescut cu 13, comparativ cu un avans de 9,2% a împrumuturilor în lei. Explicaţia constă î