În fiecare toamnă peste 50.000 de investitori ajung în capitala Moldovei pentru a petrece aici cel puţin nouă luni.
Piaţa imobiliară, transportul în comun, piaţa serviciilor şi a evenimentelor sunt doar câteva dintre domeniile economice în care aceştia investesc constant.
Este vorba, evident, despre tinerii care la fiecare început de octombrie ajung în capitala Moldovei pentru a-şi începe sau pentru a continua studiile la una dintre cele cinci universităţi de stat ieşene. În jurul acestora s-a creat în ultimii ani o infrastructurã care sã le permitã accesul la învãţãmânt de calitate, dar şi la celelalte necesitãţi importante din viaţa unui tânãr.
Afacerea Cazarea
Cazarea „investitorilor” este, din acest motiv, o afacere de succes la Iaşi. Numãrul de locuri în cãmine este limitat, iar cei care nu au fost destul de norocoşi încât sã obţinã sau sã tranzacţioneze un loc în unitãţile de cazare ale instituţiilor de învãţãmânt superior trebuie sã se orienteze cãtre piaţa imobiliarã. Aici, în funcţie de zona aleasã, de confortul apartamentului, de numãrul de camere şi de numãrul de persoane care locuiesc, preţurile variazã de la 150 la 700 de euro. Astfel, chiria lunarã pentru un apartament de douã camere în zona campusului Tudor Vladimirescu, una dintre cele mai solicitate de cãtre studenţi, este cuprinsã între 180 şi 350 de euro. În Copou acestea ajung chiar şi la 500 sau 700 de euro pentru o lunã, în Tãtãraşi preţul urcã pânã la un maxim de 300 de euro, iar în zona centralã pânã la 500 de euro. La polul opus se situeazã cartierele Zimbru, Galata şi Bularga, cu chirii lunare maxime de 290, 275, respectiv 250 de euro pentru apartamentele de douã camere.
Bani pentru universităţi
Universitãţile ieşene nu pot oferi cazare decât pentru un numãr de maxim 20.000 de studenţi, mai puţin de jumãtate din necesar fiind astfel acoperit. Cele mai mult