Activistele pentru drepturile femeilor protestează, vineri, împotriva Legii Medierii, care prevede că orice persoană care vrea să depună o plângere este obligată să treacă întâi pe o şedinţă de informare privind medierea. Activistele cer scoaterea violului din lista acţiunilor asupra cărora se poate efectua o şedinţă de informare privind medierea, în condiţiile în care şedinţa obligatorie se aplică atât în cazurile de drept civil, cât şi în cazurile de drept penal (mai puţin în cazul crimelor).
Citeşte şi CONTROVERSĂ. De ce sunt sfătuite victimele VIOLURILOR să-şi IERTE AGRESORUL
Şase organizaţii pentru drepturile femeilor (Centrul FILIA, Asociaţia FRONT, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Partneriat pentru Egalitate, asociaţia Transcena şi Grupul de Intervenţi Feministe), au organizat un protest care va avea loc vineri, în Capitală, la care şi-au anunţat prezenţa, pe Facebook, peste 800 persoane. De asemenea, şi la Cluj, un grup civic, "Tinerii Mânioşi", a anunţat că va organiza vineri proteste pentru ca violul să intre pe lista faptelor care nu trebuie să fie mediate.
Totuşi, Legea Medierii trebuia să intre în vigoare, însă, miercuri, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat obligativitatea şedinţelor de informare pentru 15 februarie, în cauze civile, şi, pentru cauze penale, până la data intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală.
Organizaţiile pentru drepturile femeilor au salutat vestea- "victorie parţială şi momentană"- însă au anunţat pe Facebook continuarea acţiunilor de protest.
De asemenea, şi Consiliul de Mediere a precizat, într-un comunicat postat pe pagina oficială, că a luat act de modificarea termenului la care va intra în vigoare obligativitatea şedin'elor de informare. "Consiliul de Mediere a luat act cu preocupare de modificarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor in