În localitatea sălăjeană Plopiş a fost inaugurată astăzi cea mai mare păstrăvărie din ţară şi una dintre cele mai mari şi mai moderne din sud-estul Europei. Investiţia, estimată la aproape 3 milioane de euro, s-a făcut în mare parte din fonduri europene şi vine cu o noutate absolută la nivel naţional: peştii pregătiţi pentru mesele românilor vor fi feriţi de stresul unei morţi previzibile, fapt ce ar face carnea lor mai gustoasă.
Păstrăvăria de la Plopiş a fost inaugurată azi cu mare fast şi promite să facă senzaţie pe piaţa produselor alimentare din peşte. După cum precizează unul dintre cei doi asociaţi care au demarat această investiţie, Augustin Răcean, păstrăvăria va avea o capacitate de 240 de tone de peşte pe an şi este completată cu o unitate de procesare a peştelui, de unde vor pleca, zilnic, către marile magazine din ţară, diferite specialităţi de păstrăv. Şi nu vorbim despre orice fel de păstrăv, ci despre unul... nestresat. "Porcesăm peştele în lispă de stres, adică peştele recoltat din bazin este transportat în condiţii foarte bune, cu apă şi oxigen, la unitatea de procesare. În unitatea de procesare avem un sistem electric prin care le facem o asomare, iar moartea este instantanee. Dispare, astfel, acea eliberare a cantităţii de adrenalină care, la rândul ei, stimulează secreţia acidului lactic, care duce la creşterea acidităţii cărnii", explică el.
Investitorul spune că încearcă să dea lovitura şi pe piaţa preparatelor şi semipreparatelor din peşte. "Vom face, în primul rând, un semipreparat cu peşte şi cartofi, gata condimentate şi puse într-o pungă specială, sigilată, ce poate fi băgată la cuptorul cu microunde. Ne gândim ca va fi o bună alternativă la meniul zilei", spune el. Tot acolo se va mai face peşte afumat, prezentat într-un ambalaj interesant (un soi dă covăcioare din lemn), iar din a doua parte a acestui an investitorii v