Numărul mare al firmelor care ajung în insolvenţă – din cauza blocajului financiar, a incapacităţii de plată şi a faptului că nu-şi încasează facturile, de regulă de la Stat –, este un indiciu clar că economia românească este încă departe de însănătoşire. Din Timiş, în 2012 au dispărut peste 2.000 de firme.
Firme mari ajunse în situaţii-limită
Conform unui studiu recent legat de fenomenul insolvenţei, bazat pe datele Registrului Comerţului, Mic.ro, Hidroelectrica, Tnuva, Pagini Aurii sau Romstrade, o serie de dezvoltatori imobiliari şi alte peste 15.000 de firme de diverse categorii nu şi-au mai putut plăti datoriile în acest an şi au fost nevoite să ceară insolvenţa, iar o parte dintre ele au încetat definitiv activitatea. Mai mult de jumătate din societăţile comerciale care au intrat în insolvenţă în primele 11 luni ale lui 2012 activează în domeniul transporturilor şi depozitării, industriei prelucrătoare şi în comerţ. În total, 15.148 de firme au ajuns în incapacitate de plată în acest interval, o cifră uşor sub nivelul celei de anul trecut. Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente în 2012 este, însă, cu 34% mai mare decât cea a firmelor care au intrat în incapacitate de plată anul trecut.
Pe lângă ravagiile din mediul privat, cea mai mare companie intrată în insolvenţă în acest an este producătorul de energie Hidroelectrica, controlată de stat. Compania a intrat în insolvenţă la 20 iunie 2012, din mai multe cauze, printre care vânzările de energie la preţuri mult diminuate faţă de referinţa pieţei, managementul deficitar şi seceta prelungită. Hidroelectrica a pierdut 1,1 miliarde euro, în perioada 2006 - 2012, din vânzarea energiei prin contracte directe la preţuri mici. Compania, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă la solicitarea Consiliului de Administraţie, ca