Iesenii sunt nemultumiti de decizia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a introduce, de la 1 martie, sistemul de coplata. Unii dintre ei spun ca suma desi mica pentru majoritatea salariatilor, exista si alte categorii sociale, precum pensionarii, taranii sau somerii, care nu isi permit sa achite la externarea din spital suma de 10 lei.
In proiectul Contractului Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013 - 2014, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Actul normativ prevede introducerea coplatii pentru spitale, pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, nivelul minim al coplatii fiind de 5 lei, iar cel maxim de 10 lei.
Valoare coplatii este stabilita de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administratie al unitatii sanitare respective. Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Coplata va fi incasata la externare si vizeaza toata perioada in care bolnavul a stat in spital.
Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ. Exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihici cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spital