Cea mai mare fermă de păstrăvi din ţara noastră a fost inaugurată, ieri, în localitatea sălăjeană Plopiş. La eveniment au participat, pe lângă investitori, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene.
Ferma a fost construită cu fonduri europene în valoare de peste un milion de euro, fiind o premieră naţională nu doar datorită capacităţii, ci şi tehnologiei utilizate. Totul este computerizat, începând de la măsurătorile pentru calitatea apei până la distribuirea hranei în bazinele fermei. Augustin Răcean şi Vasile Gorgan sunt cei doi sălăjeni care au realizat investiţia după ani de analize, studii şi deplasări în străinătate la ferme de profil. Augustin Răcean ne-a declarat ieri că „ferma este cea mai mare de acest tip din ţara noastră şi cea mai modernă din Sud-Estul Europei. Avem o capacitate de 240 de tone pe an, iar investiţia este făcută prin fonduri europene, pe Programul Operaţional de Pescuit. Valoarea investiţiei este de 2,8 milioane de euro. Carnea de păstrăv este foarte apreciată. Noi avem aici şi unitate de procesare şi o noutate în ţară este că noi procesăm peştele în lipsă de stres. Asta înseamnă că de la recoltat, din bazin, peştele este dus în condiţii foarte bune până la unitatea de procesare, adică este transportat în apă cu oxigen, astfel încât să nu simtă ce-l aşteaptă. În unitatea de procesare avem un sistem electric prin care îi asomăm şi moartea este instantanee. Astfel dispare acea eliberare a cantităţii de adrenalină, care, la rândul ei, stimulează acidul lactic şi duce la o carne cu aciditate ridicată. Şi cum ştim că tot ce este acid nu este bun, peştele nostru nu este acid, este procesat în lipsă de stres şi este foarte bun”.
Fermă digitalizată
Ferma este considerată de specialişti ca fiind extrem de modernă, mai ales că totul este controlat prin computer, începând de la analizele