Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) se pot lăuda cu o dublare a numărului de decizii de condamnare definitivă, ca urmare a activităţii lor, în cursul anului 2012 faţă de 2011.
În primele nouă luni ale anului 2012, numărul condamnaţilor a ajuns la 552, iar până la finalul anului a crescut la 771 de persoane. Munca procurorilor nu a rămas fără ecou, în Raportul Comisiei Europene (CE) privind Progresul României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dat publicităţii în 30 ianuarie 2013, prima constatare legată de combaterea corupţiei fiind investigarea cu succes, a DNA, a cazurilor în care are competenţă.
"Concret, Comisia Europeană se referă la investigatiile desfăşurate de DNA, raportat în special la finalitatea proceselor penale. Astfel, se constată că în anul 2012, deciziile de condamnare definitivă s-au dublat faţă de anul anterior, acestea vizând politicieni din toate partidele politice importante. De asemenea, raportul remarcă o creştere constantă a cauzelor cu fraudă a fondurilor europene instrumentate de DNA, atât ca trimiteri în judecată, cât şi ca decizii de condamnare. În premieră, toate aceste rezultate de succes sunt privite a fi ca un exemplu de urmat pentru întregul corp al procurorilor", arată reprezentanţii DNA. "În concluzie, acest raport reconfirmă performanţa DNA în instrumentarea cazurilor de corupţie la vârf şi insistă asupra nevoii de menţinere şi garantare a stabilităţii şi independenţei organelor de urmărire penală, inclusiv a DNA", se mai precizează în comunicat.
În ceea ce priveşte numărul persoanelor achitate în cursul anului 2012, în urma anchetelor DNA, acesta se ridică la 48. Totodată, au fost dezincriminate 15 persoane. Potrivit unui raport al DNA, aproximativ jumătate d in persoanele condamnate definitiv în urma anchetelor procurorilor anticorupţie deţineau funcţii importante, fiind con