La Grădinița cu Program Prelungit (GPP) „Prichindel” Rădăuţi funcționează una dintre puținele grupe pentru învățământul antepreșcolar din țară. Aici, copilaşii aflaţi în primii ani de viaţă sunt călăuziţi pentru a-şi forma deprinderi care le vor fi deosebit de utile în perioada imediat următoare.
Cei 22 de copii din grupa de antepreşcolari din unitatea rădăuţeană au mers mai devreme la „grădi” datorită unui proiect pilot iniţiat de Ministerul Educaţiei („Un start bun în viaţă”), demarat din toamna lui 2012, proiect ce îşi propune educarea micuţilor cu vârste între 2 şi 3 ani şi chiar mai mici de 2 ani.
Dacă până acum copiii sub 3 ani nu aveau acces decât la creşe în care erau hrăniţi şi schimbaţi, începând din acest an şcolar, aceştia au şansa de a fi implicaţi la activități educative, organizate, corelate cu vârsta și capacitatea acestora de învățare.
31 de judeţe au fost incluse în proiectul „Un start bun în viaţă”, la nivelul ţării fiind constituite 200 de grupe de antepreşcolari.
Mai mult de jumătate dintre micuţi au venit la grădiniţă cu suzete, biberoane şi scutece
Primele săptămâni din anul şcolar curent s-au dovedit a fi o piatră de încercare pentru întreg personalul GPP „Prichindel”.
Privaţi de prezenţa părinţilor, o parte din micuţii care nici măcar nu împliniseră 2 ani s-au acomodat cu greu noului program şi noului mediu, iar accesorii precum suzete, biberoane sau scutece făceau parte din recuzita zilnică a copiilor. „La început au plâns după părinţi, însă nu ne-am confruntat cu cazuri de abandon. Pe parcurs au renunţat la suzete şi biberoane, mai mult decât atât, copiii şi-au format diverse deprinderi. Mănâncă singuri, se joacă împreună, modelează, participă la jocuri de rol şi la o paletă foarte largă de activităţi. Sunt zile în care cei mici refuză să mai plece acasă pentru că s-au integrat foarte bine aici”, a