Guvernul din Zimbabwe mai deţine doar 217 dolari în trezorerie, după ce a plătit salariile către angajaţii din sectorul public, a declarat ministrul de finanţe al statului african, Tendai Biti, citat de AFP. "Finanţele guvernamentale sunt într-o stare de paralizie în acest moment. Eşuăm în atingerea ţintelor pe care ni le-am propus", a afirmat domnia sa în faţa jurnaliştilor, cărora le-a spus că unii dintre ei au o situaţie bancară mai bună decât guvernul din care face parte.
Declaraţiile oficialului vin la puţin timp după ce reprezentanţii Comisiei Electorale au anunţat că au nevoie de 192 milioane dolari pentru organizarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului de modificare a Constituţiei. Primul eveniment necesită 107 milioane dolari, în timp ce pentru cel de al doilea sunt necesare 85 milioane dolari.
Tendai Biti a precizat că executivul nu dispune de fondurile necesare, urmând să solicite ajutorul comunităţii internaţionale, pentru a le obţine. "Vom apela la comunitatea internaţională pentru a ne ajuta, însă este important ca şi guvernul să facă ceva", a subliniat ministrul de finanţe zimbabwean.
Alegerile prezidenţiale programate pentru acest an ar urma să pună capăt alianţei dintre preşedintele Robert Mugabe şi premierul Morgan Tsvangirai, formate în 2009. Cei doi au fost nevoiţi să accepte parteneriatul tensionat în urma alegerilor care au avut loc în anul precedent, al căror rezultat a stârnit proteste violente, soldate inclusiv cu decesul unor persoane.
Economia Zimbabwe a înregistrat o creştere accelerată după obţinerea independenţei, în anul 1980, care s-a oprit, însă, în 1997, când Robert Mugabe a cedat presiunii venite din partea veteranilor de război, care au cerut majorarea pensiilor. Confiscarea fermelor deţinute de cetăţenii albi ai ţării, începând cu anul 2000, a stârnit haos în sectorul agricol, ceea ce a făcut ca PI