Primul program din ţară pentru micuţii cu autism se va desfăşura în perioada mai – octombrie 2013
De anul viitor, când vor fi realizate condiţiile tehnice, aceştia vor putea să intre în bazin cu un delfin
Copiii cu tulburări neuropsihice sau comportamentale pot urma, din luna mai, şedinţe de terapie asistată cu delfini şi cai. Potrivit coordonatorului Centrului Terapeutic „Marea Neagră“ de Sprijin al Persoanelor cu Autism, psiholog Cristina Gemănaru, este vorba despre un proiect de cercetare ştiinţifică care se va desfăşura în acest an şi este dedicat copiilor cu tulburări neuropsihice, cu sindromul Down, tulburări de autism, retard, întârzieri în dezvoltare şi chiar cei care suferă de ADHD. De asemenea, aceeaşi terapie poate fi urmată de către minorii cu tulburări comportamentale, cum ar fi agresivitatea, timiditatea, emotivitate excesivă etc. Programul va avea loc în perioada mai – octombrie 2013, desfăşurat de Centrul „Marea Neagră“, în colaborare cu Delfinariul din Constanţa. Terapia pentru fiecare copil se va desfăşura pe o perioadă de două săptămâni şi va cuprinde cinci şedinţe de delfinoterapie, cinci de hipoterapie şi zece şedinţe de terapie ABA.
Terapia pentru un minor durează două săptămâni şi în această perioadă nu se poate lucra decât cu cinci copii. Fiecare sesiune de delfinoterapie va dura 15-20 de minute pe zi prin care micuţul va încerca să intre în interacţiune cu delfinul, prin formule de salut, prin imitarea sunetelor mamiferului, prin jocuri cu mingea, cercul etc., această terapie fiind gratuită. În aceeaşi zi, copilul va urma sesiunile de hipoterapie, după care va avea un program de terapie comportamentală cu stimulare senzorială, care îi va costa pe părinţi 900 de lei pentru cele două săptămâni.
În acest an, micuţii nu vor putea intra în apă cu delfinii, dar se intenţionează ca, până în 2014, să se construiască un bazin