Undeva în umbra stadionului White Hart Lane, al celebrei echipe Tottenham, în nordul Londrei, pe o arenă mult mai modestă, cu doar 3.000 de locuri, evoluează de cîţiva ani o echipă decupată din alt peisaj: FC România. Numele nu este doar sugestiv ci descrie întregul spirit al echipei: jucători, antrenori şi conducere, toate din România. Chiar şi echipamentul este în culorile tricolorului.
FC România a fost fondată în urmă cu şase ani şi jumătate. S-a născut din pasiunea pentru fotbal a cîtorva muncitori români plecaţi în Anglia. “Scopul nostru era de a face mişcare la fiecare sfîrşit de săptămînă. Ne întîlneam în parcuri, ne antrenam şi jucam acolo. Am început din liga a 17-a şi am promovat în fiecare an” îşi începe povestea Ionuţ Vintilă, actualul manager al grupării.
După şase ani, FC România bate la porţile fotbalului de performanţă. Mai are nevoie de o singură promovare pentru a face pasul spre eventualele dueluri cu adversari ca United, Chelsea sau Manchester City în Cupa Angliei. Vintilă: “Vrem să reprezentăm cît mai bine comunitatea românească din Anglia” Ionuţ Vintilă este unul dintre fondatorii clubului. Originar din Dîmboviţa şi crescut la juniorii Chindiei, a ales să emigreze în urmă cu aproape şapte ani. A plecat pentru a-şi face un trai mai bun din munca în construcţii, însă nu şi-a uitat pasiunea pentru fotbal. În prezent, Vintilă este managerul echipei şi cursant al şcolii de antrenori din Anglia. Din liga 17, la un pas de Cupa Angliei - Cum a apărut ideea fondării unei echipe ca FC România?
- Ideea a fost a unor cunoştiinte care se oferise să ne ajute financiar. Au abandonat proiectul înainte ca echipa să participe în vreo competiţie. Cei rămaşi am strîns suma de bani necesară pentru achiziţionarea echipamentului şi am înscris clubul în campionat, în liga a 17-a. Anii au trecut, echipa a crescut valoric, am promovat an de an şi am