Contractul-cadru: Nivelul coplăţii este stabilit de fiecare spital pe baza criteriilor proprii
Nivelul minim este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei
Decontarea medicamentelor se va face în 60 de zile, aşa cum specifică Directiva Europeană privind combaterea întârzierii plăţilor
Fiecare spital va stabili, pe baza unor criterii proprii, valoarea coplăţii, nivelul maxim al acestei taxe fiind de 10 lei, iar cel minim de 5 lei, potrivit contractului-cadru, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Cu toate că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a afirmat că această taxă nu va fi plătită pe zi, ci o singură dată la externare, acest lucru nu este specificat în proiectul de act normativ.
"Coplata se va plăti la externare, adică la ieşirea din spital. Taxa nu va depăşi 10 lei. În spitale se fac internări fictive, iar introducând această coplată, sperăm să diminuăm acest fenomen", explica marţi Eugen Nicolăescu.
"Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoarea coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de Administraţie al unităţii sanitare respective", se arată în contractul-cadru.
Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a afirmat că această taxă de 10 lei ar putea fi plătită pentru fiecare zi de spitalizare şi că decizia aparţine Ministerului Sănătăţii. Astfel, întrebat la o conferinţă de presă, acum două zile, dacă suma de 10 lei avansată de Executiv ar urma să reprezinte factura întregilor servicii spitaliceşti la externare sau echivalentul unui cuantum zilnic, De Vrijer a spus că nu ştie care este varianta aleasă. Totuşi, dacă ar fi în spiritul discuţiilor avute cu FMI, ar trebui să fie vorba de 10 lei pe zi, a afi