Din experienţa unui învăţător de ţară
Mă numesc Brujan P. Gh., învăţător pensionar, gradul didactic I, domiciliat în localitatea Motru, judeţul Gorj. Încă de la început vă doresc în noul an "La mulţi ani", sănătate, noroc şi tot ce vă doriţi. Noi suntem mulţumiţi că existaţi, că ajutaţi oamenii nevoiaşi în limita posibilităţilor şi, în general, ajutaţi pe toată lumea care vă citeşte, în special cu tratamente naturiste care sunt de un real folos. Vă trimit şi eu mai multe reţete pe care le-am experimentat zeci de ani, am tratat multe persoane cu ajutorul lor.
Varicele se tratează cu argilă
Pentru un asemenea tratament este nevoie de o pungă de argilă medicală, care se găseşte la Plafar sau farmacii. Argila se varsă într-un vas cu gura largă şi se acoperă cu o cantitate de apă în aşa fel încât, după ce este amestecată, să se obţină o pastă omogenă. Această pastă se pune pe regiunea afectată de varice. Stratul de argilă trebuie să nu depăşească 1,5 cm grosime, să acopere bine regiunea, iar piciorul în acest loc se bandajează cu o faşă de pânză. Cataplasma de argilă pentru varice se lasă o oră pe gambă, apoi se spală, aplicând o altă cataplasmă peste câteva ore. Dacă apare senzaţia de frig sau de durere, se va îndepărta imediat. De asemenea, dacă argila se usucă, trebuie aplicată rapid altă cataplasmă, iar rămăşiţele uscate se vor curăţa cu apă călduţă.
E important de reţinut că, pentru a potenţa efectul argilei, este indicat şi un tratament dezintoxicant, care să conţină suc de lămâie şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume. În altă ordine de idei, e bine de ştiut că în stadiul iniţial al curei se poate manifesta o aparentă agravare a afecţiunii, care nu trebuie însă să sperie.
Reţetă pentru negi
Era în vara anului 1954, când mai aveam o lună până terminam Şcoala Pedagogică din