Ura alimentată de politicieni populişti şi radicali riscă să lezeze valorile europene.
Protest al imigranților împotriva neo-naziștilor din Grecia
Sursa: REUTERS
Alegerile pentru Parlamentul European din 2014 riscă să cadă în derizoriu din cauza discursurilor populiste şi extremiste la care apelează tot mai mult politicienii europeni în căutare de capital electoral. Din acest motiv, proiectul european în ansamblul său poate fi afectat de ura promovată deschis prin atacuri împotriva imigranţilor, romilor, eveilor şi musulmanilor, avertizează executivul comunitar. "Niciodată după cel de-al Doilea Război Mondial, forţele populiste şi extremiste nu au avut atâta influenţă în parlamentele naţionale, unde au intrat chiar şi partide neo-naziste" a declarat Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne.
Avertismentul Bruxelles-ului vine la doar o zi după ce fostul premier italian Silvio Berlusconi a elogiat activitatea lui Benito Mussolini, dictatorul fascist care a condus Italia între 1925 şi 1943 şi aliat al lui Adolf Hitler. Declaraţiile lui Berlusconi au fost aspru criticate, unii politicieni italieni ameninţându-l cu o plângere penală. La Atena, Zorii Aurii, partidul neo-nazist care a intrat în parlamentul grec la alegerile de anul trecut, l-a comemorat pe Nikolaos Dertilis, ultimul membru aflat în închisoare al juntei militare care a condus cu Grecia între 1967 şi 1974 şi care a murit acum două zile.
Hrană pentru terorişti
Malmstrom a mai atras atenţia că politicienii extremişti ar putea intra în număr mare în Parlamentul European după alegerile din iunie 2014. "Nu trebuie să subestimăm efectele unei astfel de situaţii asupra proiectului european" a subliniat comisarul suedez. Mai mult, astfel de discursuri radicale riscă să îi inspire la aşa-numiţii "lupi singuratici", terorişti precum norvegianul Anders Breivik, care a