Aproape 20% din tăierile efectuate în pădurile obştilor vrâncene nu sunt controlate de instituţiile statului, iar „hoţul neprins e negustor cinstit“, a arătat conducerea Administraţiei Parcului Natural Putna la seminarul despre conservarea patrimoniului natural organizat, ieri, la Lepşa. Cele mai mari probleme sunt, în continuare, la Obştea de Moşneni Tulnici, cea care are şi cea mai mare suprafaţă de pădure din Vrancea. Aici exploatările de masă lemnoasă sunt „haotice“, de parcă singurul scop ar fi profitul agenţilor economici şi nu al oamenilor din Tulnici. „La celelalte opt Obşti, deşi mai sunt unele discuţii, le explicăm ce trebuie să facă şi, în final, respectă prevederile legale“, a afirmat directorul Parcului Natural, Ion Militaru.
Probleme sunt şi la acţiunile de vânătoare organizate de administratorii fondurilor de vânătoare. „Orice acţiune de vânătoare trebuie autorizată de către Administraţia Parcului. Din păcate, acest lucru nu prea este respectat“, a precizat Ion Militaru. La întâlnire au participat atât reprezentanţii şi administratorii pădurilor şi fondurilor de vânătoare din această zonă cât şi prefectul Cătălin Popescu alături de trimişii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Agenţia de protecţia Mediului, Garda de Mediu. Tot în cadrul seminarului s-a discutat şi despre adaptarea unor tehnici şi tehnologii la condiţiile de protecţie a habitatelor şi speciilor de interes conservativ, evaluarea şi acţiunile de vânătoare la speciile de interes cinegetic, combaterea braconajului şi schimbarea concepţiei de a privi pădurea doar din punct de vedere economic.
Aproape 20% din tăierile efectuate în pădurile obştilor vrâncene nu sunt controlate de instituţiile statului, iar „hoţul neprins e negustor cinstit“, a arătat conducerea Administraţiei Parcului Natural Putna la seminarul despre conservarea patrimoniul