În ultimii doi ani, numărul litigiilor de muncă a crescut cu nu mai puțin de 40% față de intervalul anterior. Explicația stă, culmea, în criza economică.
Petrom conduce, de ani buni, topul angajatorilor chemați în judecată de foști sau actuali angajați. Mărul discordiei a fost, potrivit ultimului raport anual al companiei, „formularea anumitor prevederi din contractul colectiv de muncă la nivel de companie, care a generat o serie de litigii de muncă prin care mai mulţi angajaţi solicită plata unor prime pretins a fi neachitate acestora. Apărarea Petrom constă în argumentul că primele respective au fost incluse şi menţinute în salariul de bază al angajaţilor, astfel că revendicările nu sunt justificate.”
De altfel, în 2008, compania anunța că își constituise un fond de 122 de milioane de euro, destinat special acoperirii eventualelor prejudicii de pe urma miilor de procese în care fusese chemată: potrivit raportului sus-citat, „ca urmare a evaluării datoriilor potenţiale ce ar putea rezulta din litigiile aflate în derulare, nu a mai fost necesară suplimentarea provizionului constituit în 2008.”
Și totuși, chiar dacă Petrom rămâne „liderul” litigiilor de muncă la nivel național, numărul cauzelor în care este implicată compania scad de la an la an - tribunalul Cluj, de exemplu, s-a achitat de majoritatea acestor dosare încă din 2011, după cum spune purtătorul de cuvânt al instituției, Petru Urs. Cu atât mai surprinzătoare este, în aceste condiții, evoluția numerică generală a litigiilor de muncă în ultimii doi ani - de la 124.000, în 2009 și 2010, la 176.000, în 2011 și 2012.
De menționat că aceste statistici au caracter estimativ: deși am cerut cifre tuturor tribunalelor și curților de apel din țară, circa 10% fie nu au răspuns solicitării, fie au interpretat-o eronat. De asemenea, ținând cont că este vorba de două instanțe diferite - una d