Potrivit reprezentanţilor E.ON Gaz, principalul furnizor de gaz din judeţ, anul acesta a scăzut valoarea facturilor bistriţenilor, asta pentru că aceştia au preferat să facă economie şi au consumat mai puţin.
Din anul 2007 locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud nu mai au sistem centralizat de încălzire, optând pentru centrale termice, după ce principalul furnizor de apă şi căldură, Proditerm, a dat faliment.
Principalul furnizor de gaz din judeţ E.ON Gaz asigură şi căldura locuitorilor. Facturile la gaz într-o lună de iarnă ajung la o garsonieră la aproximativ 150 de lei, la un apartament cu două camere la 200-250 de lei, la unul cu trei camere trec de 300 de lei, iar la unul cu patru ajung la 400 de lei. Consumul este influenţat puternic de existenţa unei izolaţii sau de temperatura de afară.
Potrivit reprezentanţilor E.ON Gaz, consumul mediu casnic pentru luna decembrie
2012 a fost de aproximativ 1.088 MW, faţă de 1.282 MW în aceeaşi lună a anului 2011, semn că s-a făcut o economie consistentă de frica facturilor enorme.
Bistriţa-Năsăud se numără printre judeţele cu cele mai ieftine gaze, întrucât acestea sunt autohtone. Preţul mediu al unui metru cub de gaze este de 1,019 lei, iar preţul exprimat în kWh este de 96,48 lei. Puterea calorică pentru un metru cub de gaz este 10,4 kWh.
Bistriţenii nu sunt însă străini de facturi imense, făcându-şi apariţia o dată la trei luni. Acestea nu de puţine ori depăşesc 1000 de lei şi sunt rezultatul estimărilor de consum mult prea mici ale companiei, fiind ajustate o dată la trei luni când se face citirea contoarelor. Astfel, după două facturi în valoare medie de 35 de lei, urma una care sărea de 800 de lei, în funcţie de suprafaţa care a fost încălzită în cele trei luni.
Facturile imense care apăreau o dată la trei luni au atras atenţia şi autorităţilor judeţene