De la 1 februarie, intră în vigoare noul Cod Fiscal care prevede impozitarea veniturilor din agricultură, noi taxe pentru companiile energetice şi impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.
Tot din prima zi a lunii februarie, salariul minim creşte de la 700 de lei la 750 de lei. Dacă prima zi a anului a adus majorări de accize, adică scumpiri ale ţigărilor şi carburanţilor, creşterea taxelor locale în unele oraşe şi facturi mai mari la curent, 1 februarie aduce noi modificări ale Codului Fiscal şi nu numai.
Înainte de a trece în revistă măsurile fiscale care vor fi aplicate începând de mâine, menţionăm şi o veste bună: Salariul minim pe economie va creşte cu 14,3%. Mai exact, „salariul de bază minim brut garantat în plată“, cum se numeşte minimul pe economie, va creşte de mâine de la 700 de lei la 750 de lei, urmând ca de la 1 iulie să fie majorat de la 750 la 800 de lei. La cele 168,6 ore de lucru dintr-o lună, salariul minim este echivalent cu 4,7 lei pe oră, adică foarte puţin peste un euro. În cazul pensiilor, Guvernul a adoptat săptămâna trecută o Ordonanţă de Urgenţă prin care acestea se indexează cu 4% începând cu luna ianuarie.
Agricultura, sub lupa Fiscului. Agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal care intră în vigoare de mâine. Modificarea prevede includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură şi impozitarea lor cu 16%.
Zona veniturilor impozabile va fi extinsă şi la cele obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Nu vor plăti impozit agricultorii care au cel mult 10 oi sau 10 capre, cei care au p