Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Stimată doamnă,
În primul rând, doresc să vă mulţumesc pentru cuvintele de apreciere formulate la adresa mea, apărute în "Formula AS" nr. 1051, şi să vă asigur că şi pe mai departe voi încerca să pun la dispoziţia cititorilor revistei materiale şi răspunsuri temeinic documentate, în încercarea de a le veni în ajutor, din punct de vedere medical.
Revenind la problemele de sănătate cu care vă confruntaţi, trebuie spus că menopauza, inclusiv cea indusă chirurgical (cazul dvs.), este un stadiu al vieţii fiecărei femei şi nu o boală. Încetarea ciclurilor menstruale, valurile de căldură (bufeuri), insomnia, astenia (oboseala) accentuată, tulburările de dispoziţie (uneori chiar depresie), osteoporoza însoţită de dureri osoase (mai frecvent în postmenopauză) etc., sunt tot atâtea semne neplăcute, dar fireşti pentru stadiul de viaţă în care vă găsiţi. Dar chiar dacă problemele de menopauză sunt, în general, autolimitate şi nu pun în pericol major viaţa, creşterea riscului de apariţie a unor afecţiuni, cum sunt osteoporoza sau boala arterelor coronare (şi nu numai), impune unele modificări în stilul de viaţă, asociate cu tratamente adecvate, ambele utile pentru un bun control al simptomelor menopauzei.
O dietă echilibrată, săracă în grăsimi saturate şi colesterol, dar bogată în calciu şi în alte oligoelemente provenite din produse lactate şi legume verzi, exerciţiul fizic regulat, menţinerea unei greutăţi normale (combaterea riscului de apariţie a bolii coronariene), controlul stresului şi, eventual, un tratament de substituţie hormonală (alopat sau naturist), pot contribui substanţial la ameliorarea stării generale şi vă pot ajuta să vă adaptaţi mai uşor la simptomele şi la complicaţiile determinate de menopauză. @