Guvernul a amânat până în iulie aplicarea pevederilor din noul Cod de procedură civilă care dau posibilitatea instanţelor să elimine clauzele abuzive din toate contractele, inclusiv din cele de credit. Premierul Victor Ponta spune că nu e deloc prieten cu bancherii şi că e nevoie de timp pentru un studiu de impact.
Dispoziţiile din noul Cod de procedură civilă referitoare la protejarea clienţilor de clauzele abuzive din contractele de credit (prin modificarea legii 193/2000) au fost amânate la recomandarea FMI pentru că e nevoie de timp în scopul elaborării unui studiu de impact, spun reprezentanţii Guvernului.
“Mă bănuiţi că sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc. Sunt prieten cu cei care beneficiază şi, la un moment dat, sunt abuzaţi de anumite contracte şi clauze. Aceea a fost o clauză pentru a cărei implementare – asta a fost discuţia şi cu FMI – este nevoie de o perioadă de timp, dar ea se aplică de la 1 iulie”, a declarat premierul Victor Ponta, la Viena.
Declaraţia premierului vine la o zi după explicaţiile ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.
”Clauzele referitoare la bănci există şi în prezent în sensul că o persoană poate chema în judecată o bancă creditoare pentru a dispune înlăturarea unei clauze abuzive sub sancţiunea unei amenzi. Diferenţa faţă de reglementarea propusă constă în faptul că, efect al constatării de către instanţă a unei clauze abuzive, acea hotărâre permitea înlăturarea ei din toate cauzele de acelaşi profil, din toate contractele existente cu aceeaşi clauză, precum şi din cele care urmau să se încheie.
Noi, sub recomandarea FMI, am prorogat intrarea în vigoare a acestei dispoziţii cu şase luni pentru că s-a spus, şi pe bună dreptate, că aceste dispoziţii legale nu au avut un studiu de impact. (…) Nu s-a făcut o consultare largă şi niciun studiu de impact anterior adoptării acestor texte”, a expli