O noua clasificare a universitatilor, realizata cu finantare de la Uniunea Europeana, este lansata public astazi la Dublin. Noua clasificare „multidimensionala” aduce o schimbare fata de abordarile traditionale privind clasificarea performantei universitatilor, majoritatea acestora concentrandu-se in mod disproportionat pe excelenta in cercetare.
In schimb, noua clasificare va evalua universitatile in functie de o gama mai larga de factori, vizand cinci domenii diferite: reputatia pentru cercetare, calitatea predarii si invatarii, orientarea internationala, succesul transferului de cunostinte (de exemplu, parteneriate cu intreprinderile si intreprinderile nou-infiintate) si contributia la dezvoltarea regionala. Se asteapta ca aproximativ 500 de universitati din Europa si din intreaga lume sa participe la noua clasificare, iar primele rezultate vor fi publicate la inceputul anului 2014.
Clasamentul va fi elaborat de un consortiu independent, condus de Centrul pentru Invatamantul Superior (CHE) din Germania si de Centrul pentru Studii Politice de Invatamant Superior (CHEPS) din Tarile de Jos. Printre parteneri se numara Centrul pentru Studii Stiintifice si Tehnologice de la Universitatea Leiden (CWTS), specialistii in informatie de la Elsevier, Fundatia Bertelsmann si firma de software Folge 3. Consortiul va colabora, de asemenea, cu parteneri nationali si cu organizatii ale partilor interesate reprezentand studentii, universitatile si intreprinderile pentru a asigura exhaustivitatea si acuratetea.
Noua clasificare va fi impartiala, bazata pe date si criterii masurabile. Datorita abordarii sale multidimensionale, ea este adecvata pentru orice universitate sau colegiu care doreste sa primeasca informatii cu privire la performanta sa. Utilizatorii individuali vor putea, de asemenea, sa obtina o clasificare „personalizata”, care sa reflecte nevoil