Timişoreanul Corneliu Vaida a fost interpret-translator pentru primii jurnalişti străini care au venit în oraşul unde a început Revoluţia anti-comunistă din România
Corneliu Vaida avea să fie singurul civil care a putut intra înbiroul comandanţilor armatei, după zilele premergătoare declarării Timişoarei ca primul oraş liber de comunism. Era însă o perioadă în care lupta pentru noua putere de la Bucureşti de abia începea. A fost de faţă la transmisiile şi manipulările de la Garnizoană, a putut vedea jurnalul de luptă, dar şi bătălia care s-a dat pentru putere între mai mai multe grupări din armată şi securitate. Acesta s-a lăsat cu 20 de morţi şi 77 de răniţi, după 22 decembrie 1989.
Corneliu Vaida a devenit primul purtător de cuvânt al armatei şi al revoluţionarilor, pentru jurnaliştii străini care începeau să ia Timişoara cu asalt.
În zilele revoltelor de pe străzile din Timişoara, Corneliu Vaida era un simplu lăcătuş mecanic la Fabrica de Autoturisme, celebră pentru realizarea Daciei “Lăstun”. Avea doar 27 de ani, aşa că la primelemanifestări nu prea putea să stea deoparte. Strada i-a devenit a doua casă.
“Mama mea era credincioasă practicantă reformată. Îi ducea zilnic pastorului Tokes mâncare şi lemne şi eram la curent cu ce se întamplă în biserica sa. În seara de 15 decembrie m-a sunat mama să-mi spună ca nu cumva sa vin încolo pentru că e scandal mare”, îşi începe povestea Corneliu Vaida.
Bineînţeles că nu şi-a ascultat părintele, iar pe drumul spre Piaţa Maria a şi fost săltat de o dubă a miliţiei, unde avea să fie coleg de drum un beţivan. A scăpat pentru că unul din miliţieni i-a fost coleg de liceu.
A doua zi era însă din nou în stradă. De această dată participând la multe momente în care şi-a riscat viaţa. În data de 17 decembrie a fost fost prezent în apropierea Podului Decebal, în mo