LUGOJ. Carnati de casa, de porc sau de vita ori din carne de vanat, cu multe condimente si pregatiti exact ca-n Banat! Lugojenii au degustat joi din peste 40 de sortimente de carnati banateni facuti de catre cei mai buni macelari din zona.
Una dintre cele mai vechi meserii din Banat a fost apreciata de lugojeni la cea de-a 33-a editie a traditionalei Degustari a Carnatilor Banateni – “Worschtkoschtprob” – organizata an de an de redactia saptamanalului de limba germana “Banater Zeitung”.
14 macelari banateni si 12 firme producatoare de mezeluri s-au inscris in competitia lansata de “Banater Zeitung”. Producatorii privati au adus cu ei 17 sortimente, iar firmele producatoare de au inscris in concurs 24 de sortimente de mezeluri.
Zeci de lugojeni au gustat din mezelurile prezentate la Degustarea Carnatilor Banateni. Au preferat mai ales carnatii de casa afumati si cei din carne de vanat sau pe cei picanti.
“Am gustat mai mult din cei picanti. Ar fi mers o bere la ei oricum”, ne-a spus unul dintre degustatori.
Primarul Lugojului, Francisc Boldea, a intrat si el in competitie, ca producator privat. A venit cu mezeluri pregatite dupa reteta lui Vasi Spircu.
“Am o reteta foarte veche, mi-a dat-o Vasi Spircu, doar eu o stiu, si chiar daca ma ajuta cineva la preparat, il scot afara cand pun ingredientele. Ca sa fie bun, carnatul trebuie afumat la rece, iar condimentele sa fie naturale”, ne-a spus Francisc Boldea, primarul localitatii Lugoj.
Un alt producator de mezeluri, fost consilier local, Negrutiu Cotizo, se lauda cu aceeasi reteta. Boldea spune insa ca Negrutiu Cotizo nu are chiar reteta originala.
“Am adus carnati de casa ca la Buchin, dupa reteta lui Vasi Spircu. E un mezel putin mai picant decat cel obisnuit, cu mai multa carne decat grasime, are 80% carne si 20% grasime. Cred ca cei mai buni carnati banateni trebuie