Nori negri deasupra mediului de afaceri de pe litoral
Litoralul nu este într-o lumină prea… roz în domeniul afacerilor. Caracterul sezonier al unor afaceri, dar şi lipsa unor investiţii majore la malul mării fac din ce în ce mai dificilă munca micilor întreprinzători. 2013 debutează în acest domeniu cu multe rezerve şi necunoscute, generate de noile prevederi fiscale, dar şi pe fondul unor statistici nu tocmai îmbucurătoare în domeniul Registrului Comerţului.
Rapoartele preliminarii ale Oficiului Registrului Comerţului situează Constanţa pe locul trei în topul naţional al dizolvărilor de firme. Astfel, în primele unsprezece luni ale anului trecut, O.N.R.C. Constanţa a operat 1.078 de dizolvări de societăţi comerciale, aproape dublu comparativ cu perioada de referinţă din 2011, atunci când au fost radiate 676 de firme. 2012 a reprezentat o creştere cu 59,4 % a cazurilor de dizolvare firmă, care se încadrează, ca procent, în media la nivel naţional. Judeţul nostru ocupă locul trei la dizolvări de firme, după Cluj, care are 1.212 cazuri, şi Capitală, unde s-au înregistrat 3.950 de radieri. Situaţia este mai bună, dacă putem spune aşa, la capitolul suspendări de activitate a societăţilor comerciale, unde creşterea a fost de doar 8,5 %, de la un număr de 1.140 de firme suspendate în primele unsprezece luni ale lui 2011, la 1.237 de suspendări în perioada de referinţă de anul trecut. În ceea ce priveşte clasamentul general, Constanţa se situează tot pe poziţia a treia, după Braşov şi Capitală.
În ceea ce priveşte topul comercianţilor activi, Constanţa ocupă locul patru la nivel naţional, cu 37.981 de firme active pe tot parcursul anului trecut, din care 9.422 sunt persoane fizice autorizate iar restul persoane juridice. Comparativ cu 2011, litoralul a înregistrat o creştere cu 3,6% a societăţilor comerciale înregistrate active, de la un nivel de 36.655