Persoanele care vor să deschidă acţiuni civile în instanţă vor trebui să treacă mai întâi pe la mediator. În unele cazuri, pot fi mediate şi anumite cauze penale. Legea intră în vigoare astăzi.
De astăzi, persoanele care vor să deschidă o acţiune civilă la instanţa de judecată vor trece mai întâi pe la mediator. Şedinţa de informare asupra medierii este gratuită şi poate salva părţile de la un eventual proces, care poate fi costisitor şi de lungă durată. Mai mult, medierea poate interveni şi în cazurile penale, unde acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a părţii vătămate, iar împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Prima lege care reglementa medierea a apărut în 2006, dar această instituţie nu a fost pe deplin cunoscută la vremea respectivă. A fost nevoie de ani de zile pentru ca oamenii să se dezobişnuiască să deschidă procese pentru orice şi să prindă încredere în puterea medierii.
De astăzi, cei care au ceva de împărţit şi vor să meargă în faţa unui judecător, cei care vor să recupereze datorii în liti-giile comerciale, vor să divorţeze sau să deschidă o acţiune civilă pe rolul unei instanţe judecătoreşti, vor trebui să treacă mai întâi pe la un mediator, pentru o şedinţă de informare. În cazul în care părţile insistă să se judece în instanţă, mediatorul eliberează un document în care este stipulat acest lucru.
În cadrul şedinţei de informare, mediatorul va explica părţilor scopul şi efectele medierii, dar şi avantajele acestei proceduri. „Acum s-a format un cadru le-gislativ propice medierii. Medierea aduce avantaje în privinţa economiei de resurse financiare şi de timp. Tarifele sunt unele rezonabile şi sunt calculate în funcţie de caz, nu sunt tarife impuse. În 2012 a apărut ordonanţa care reglementează modul de desfăşurare a informării privind medierea. Toţi cei care vor să deschidă o acţiune civi