Antigua, Barbuda, Bosnia, El Salvador, Georgia, Irak, Iordania, Kosovo, Serbia, Sfantul Cristofor si Nevis. Acestea sunt tarile cu care FMI are semnate, in prezent, acorduri de finantare si "asistenta economica". De pe lista nu lipseste Romania, cel mai mare datornic.
Cum am ajuns in aceasta situatie? Ce-i de facut?
Autoritatile de la Bucuresti sunt in fata unei misiuni aproape imposibile. Pana in iulie trebuie sa vanda pe banda rulanta mai multe companii de stat si sa puna in practica o serie de reforme controversate, precum introducerea coplatii in sistemul de sanate. Daca nu vor respecta angajamentele, riscam sa ne luam adio de la un nou acord cu FMI.
Guvernantii se tem de acest lucru pentru ca “umbrela” FMI le-a adus credibilitatea si increderea investitorilor, astfel incat s-au putut imprumuta de pe piata la costuri acceptabile pentru perioada de criza in care ne aflam. Fara “centura de siguranta” a FMI, s-ar putea sa ne trezim cu probleme financiare, spun “suporterii” Fondului Monetar International.
Nu toata lumea crede insa in “binefacerile” si sfaturile intelepte ale FMI-ului. DailyBusiness.ro a relatat, in repetate randuri, opiniile unor oameni de afaceri care afirmau ca programul de reforme propus de FMI este gresit si ne poate duce si mai tare in criza.
Dupa 4 ani de asistenta FMI, Romania inca se zbate in criza, economia abia se misca, iar cel mai castigat pare Fondul, care isi primeste ratele si dobanzile la creditul de 12,95 miliarde de euro. Ce s-a facut cu acesti bani e alta poveste, una care tine de responsabilitatea decidentilor de la Bucuresti.
Analistul Ilie Serbanescu declara, recent, pentru DailyBusiness.ro ca Romania a devenit taramul unui experiment pentru politicile de austeritate.
"Alegerea Romaniei pentru acest experiment este lesne explicabila: stat slab,