Transportarea patrupedelor cu maşina nu este una dintre cele mai plăcute experienţe. Se pot ivi o sumedenie de situaţii, unele dintre ele ce ameninţă siguranţa animalului nevinovat, dar şi pericole ce vizează securitatea pasagerilor umani de la bord ori chiar afectarea indirectă a celorlalţi automobilişti din trafic. Aceste câteva sfaturi sunt menite a face călătoria câinelui în maşină cât mai plăcută şi mai lipsită de riscuri.
Pentru ca animalul preferat să nu devină o pacoste la drumul lung cu maşina, este bine să vă obişnuiţi câinele de mic să călătorească cu maşina, luându-l pentru început la drumuri scurte în automobil, spre exemplu, spre parc sau periferia oraşului unde poate fi plimbat fără restricţii. Important este să nu începeţi cu drumurile în maşină având destinaţia un cabinet veterinar. Vaccinurile prin injectare, ingerarea forţată de medicamente, consultul medical în sine cocoţat pe o masă rece ori alte manevre ale veterinarului, multitudinea de mirosuri provenite de la sutele de animale ce trec pragul respectivului cabinet veterinar, adunate toate acestea sunt un factor de stres pentru animal. Iar câinele va asocia automobilul familiei cu vizita la veterinar. După o experienţă neplăcută la veterinar cu greu îl veţi mai convinge să mai urce a doua oară în maşină.
Ce probleme apar cu un câine neancorat în automobil?
În trafic nu se pot intui situaţiile în care, spre exemplu, este nevoie de aplicarea unei lovituri serioase şi violente pedalei de frână, cauzată de apariţia unui obstacol ori în cazul în care un alt şofer îţi taie calea atunci când te aştepţi mai puţin. Câţi ştiu faptul că un câine în greutate de doar 10 kg, neasigurat în cuşcă, fără plasă de siguranţă despărţitoare ori neancorat cu ham de centurile de siguranţă posterioare, se transformă la o frânare de urgenţă de la 50 km/h într-un proiectil de 200 kg ce face ravagii prin ha